ايدز

  • 1399/11/11
  • 12:40:27
  • 2084

ايدز:

(نشانگان ايمني كمبود اكتسابي) نوعي بيماري است كه با ورود ويروس نقص ايمني (HIV) و حمله به دستگاه ايمني بدن به خصوص گلبول هاي سفيد مانند CD4   ايجاد شده و اين ويروس به صورت مستقيم يا غير مستقيم سلول هاي ايمني را تخريب  مي كند.

HIV  يا ويروس نقص ايمني براي همانند سازي و تكثير در گلبول هاي سفيد دستگاه ايمني انسان مستقر مي شود و بدن انسان را در برابر بسياري از عفونت ها و برخي سرطان ها ضعيف مي كند.

علايم و نشانه ها :

رده‌بندی مراحل تعیین شده  HIVتوسط سازمان بهداشت جهاني به شکل زیر است:

عفونت حاد، دوره نهفتگی و ایدز

عفونت حاد:

برخي از افراد ۲ تا ۴ هفته پس از در معرض قرار گرفتن این بیماری، دچار بیماری‌هایی مانند آنفلوانزا می‌شوند و برخی دیگر هم هیچ نشانه قابل توجهی در آن‌ها دیده نمی‌شود.

علائم در ۴۰ تا ۹۰ درصد موارد رخ می‌دهد و معمولاً شامل تب لنفادنوپاتي، فارنژيت خارش پوست، سردرد ويا زخم دهان و اندام تناسلی می‌شود. ممکن است در دستگاه گوارش علائمی مانند تهوع، استفراغ یا اسهال رخ دهد، و همچنین علائم عصبی نوروپاتي محيطي یا سندرم گيلن باره نیز محتمل هستند.

دوره نهفتگی :

پس از علائم اولیه، بیمار وارد مرحله‌ای به نام دوره نهفتگی یا  HIV بی‌نشانه یا HIV مزمن می‌شود.

این مرحله از HIV می‌تواند بدون هیچ گونه درمانی از حدود سه سال تا بیش از ۲۰ سال(به‌طور متوسط حدود هشت سال)به طول بینجامد که مدت زمان نهفتگی به میزان قدرت سیستم دفاعی فرد بستگي دارد.

 اگرچه معمولاً در ابتدای بیماری هیچ علائمی مشاهده نمی‌شود یا علامت‌های خیلی کمی دیده می‌شود، اما در نزدیکی پایان این مرحله بسیاری از افراد دچار تب، کاهش وزن، مشکلات گوارشی و دردهای عضلانی می‌شوند.همچنین ۵۰ تا ۷۰ درصد از افراد دچار لنفادنوپاتی ماندگار می‌شوند، به‌طوری‌که چند گروه از غدد لنفاوی (به جز در کشاله ران) به مدت بیش از سه تا شش ماه بدون هیچ درد و به‌طور توجیه‌ناپذیری بزرگ می‌شود.

ايدز :

سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) زمانی معنی پیدا می‌کند که شمار سلول‌های CD4+ T به کمتر از ۲۰۰ سلول در هر میکرولیتر برسد یا بیماری‌های خاص مرتبط با عفونت HIV رخ دهد.

در غیاب درمان، حدود نیمی از افراد مبتلا به HIV در عرض ده سال مبتلا به بیماری ایدز می‌شوند

افراد مبتلا به ایدز خطر آلودگی به ویروس‌های سرطانی مختلفی را دارندسارکوم کاپوزی، شایع‌ترین سرطانی است که در ۱۰ تا ۲۰ درصد از افراد مبتلا به HIV اتفاق می‌افتد

پس از آن لنفوم شایع‌ترین سرطان است و علت مرگ نزدیک به ۱۶ درصد از افراد مبتلا به ایدز می‌باشد و در ۳ تا ۴ درصد از موارد، اولین نشانه ایدز است.

علاوه بر این، آن‌ها به‌طور مکرر دچار علائمی مانند تب طولانی، تعريق شبانه تورم غدد لنفاوی، لرز، ضعف، و كاهش وزن می‌شوند.اسهال یکی دیگر از علائم شایعی است که ۹۰٪ از افراد مبتلا به ایدز دچار آن می‌شوند.

راه هاي انتقال :

 از طريق تبادل مايعات مختلف بدن از افراد آلوده مانند خون شيرمادر مايع مني و ترشحات واژن  مي تواند منتقل شود.HIV همچنين مي تواند در دوران بارداري و زايمان از مادر به فرزندش منتقل شود.

افراد نمي توانند از طريق تماس هاي روزمره مانند بوسيدن در آغوش كشيدن دست دادن يا به اشتراك گذاشتن غذا يا آب آلوده شوند.

به ياد داشته باشيد خطر انتقال از طريق  مدفوع، ترشحات بيني، خلط، عرق، اشك و ادرار نيز وجود ندارد مگر اينكه با خون آلوده شده باشند.

شايع ترين حالت انتقال ويروس از طريق رابطه جنسي با فرد آلوده مي باشد.

دومين عامل شايع انتقال اين ويروس از طريق خون و فراورده هاي خوني نظير استفاده از سرنگ مشترك  زخم در اثر فرورفتن سرسوزن، انتقال خون آلوده با فراورده هاي خوني يا تزريق هايي كه با استفاده از تجهيزات پزشكي استريل نشده انجام مي شود مي باشند.

عوامل خطر:

 برخي از رفتارها و شرایطی که افراد را در معرض خطر ابتلا به HIV  قرار می دهد عبارتند از :

داشتن رابطه جنسي بدون محافظت

داشتن بيماري هاي مقاربتي ديگر مانند تبخال، سيفيليس، سوزاك و عفونت باكتريايي واژن

 دریافت تزریقات غیر ایمن ، انتقال خون و پیوند بافت و اقدامات پزشکی که شامل برش یا سوراخ کردن غیر استریل است.

استفاده از سوزن سرنگ و ساير وسايل تزريقي و محلول هاي دارويي آلوده  هنگام تزريق دارو

آسيب ديدگي تصادفي از طريق سوزن در بين كاركنان بهداشتي

تشخيص :

بیماری ایدز  با توجه بروز علایم و نشانه‌های بیمار، از طریق آزمایش و بررسی آن در آزمایشگاه تشخيص داده مي شود. پس از گذشت سه ماه (و گاه در برخی موارد نادر، حتی تا شش ماه) از رفتار پرخطر یا رویدادی که مشکوک به انتقال ویروس به بدن فرد است، اگر نتیجهٔ آزمایش او منفی باشد، می‌توان به‌طور قطعی به عدم آلودگی او به ویروس HIV اطمینان یافت. یعنی باید دو باره یک بار سه ماه و بار دیگر شش ماه پس از رفتار پرخطر یا رویداد خطرزا، آزمایش داد تا نتیجه منفی اطمینان‌آور باشد.گاه تشخیص داده می‌شود

مدت زمانی را که ویروس به بدن شخص وارد شده اما به دلیل آن که مقدار کافی پادتن در خون شخص ترشح نشده، نتایج آزمایش منفی است، اصطلاحاً دوره پنجره می‌نامند.

پس از تشخیص مثبت ، افراد باید قبل از ثبت نام در درمان و مراقبت مجددا آزمایش شوند تا خطاهای احتمالی آزمایش یا گزارش را رد کنند. قابل ذکر است ، با ابتلای فرد به ویروسHIV  و شروع درمان ، وی نباید مجددا آزمایش شود.

 پيشگيري:

افراد می توانند با محدود کردن قرار گرفتن در معرض عوامل خطر ، خطر ابتلا به HIV را کاهش دهند. رویکردهای اصلی پیشگیری از HIV که اغلب به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار می گیرند ، در زیر آورده شده است.

استفاده از وسايل مراقبتي هنگام برقراري رابطه جنسي

آزمایش و مشاوره برای HIV

آزمایش و مشاوره ، ارتباط با مراقبت از سل (سل)

( سل شایع ترین بیماری در بین افراد مبتلا به HIV است. در صورت عدم شناسایی یا درمان ، کشنده است ، علت اصلی مرگ و میر در بین افراد مبتلا به HIV است که تقریباً از هر 3 مورد مرگ ناشی از HIV مسئول است. )

ختنه پزشکی داوطلبانه مردانه

 درمان :‌

 در حال حاضر هيچ نوع درمان يا واكسن موثري براي اين بيماري شناخته نشده است.

معالجه شامل درمان از طريق مقابله با بازگشت ويروس ((HAART است كه روند پيشرفت بيماري را كند مي كند.

درمان از طريق مقابله با ويروس:

HAART تركيبي از حداقل سه دارو است كه دست كم دو نوع يا گونه عامل مقابله با بازگشت ويروسي را شامل مي شود.

عفونت هاي فرصت طلب:

اقدامات انجام شده در جهت جلوگيري از عفونت هاي فرصت طلب در بسياري از افراد مبتلا به ابدز موثر مي باشد. غالبا درمان هاي ضدويروسي عفونت هاي فرصت طلب موجود را بهبود مي دهند و همچنين باعث كاهش خطر ابتلا به آن در آينده مي شوند.